The north atlantic house

Odense, DK 2011-2013

Type
Indb. konk., 1. præmie

Team
Hans Jørgensen og Søn (totalentreprenør), Cornelius Vöge, Isager arkitekter, GRONTMIJ og MASU Planning

Size
4.000 m2

Client
Nordatlantisk Hus Odense

Status
Er udført

Beliggende centralt på Byens Ø i havnen i Odense, udgør det Nordatlantiske Hus et betydeligt samlingspunkt for kulturen i Grønland, Island og Færøerne. Bygningen opleves, som en sammensat struktur, der er en hybrid af forskellige funktioner, som udstillingssted, butik, restaurant, konference, foreningslokaler, kontor og 25 ungdomsboliger. Dermed bliver bygningen nærmest en nordatlantisk by i byen som sikrer liv og aktivitet hele døgnet.

Projektet har taget udgangspunkt i en stor forståelse af de 3 nordatlantiske landes kultur og identitet. Bygningen er således udformet som en bygd af huse, der står på søjler I et landskabsplateau af siddetrapper, ophold, terrasser, reoler og scene. Ved at forbinde det ydre og indre landskab skabes en åben og indbydende stueetage med de udadvendte funktioner.

Bygningen har en oplagt reference til de sorte træhuse med saddeltage fra de nordiske lande, og landskabet refererer til de tre landes klippeformationer og dramatiske natur. Bygningen genererer et univers, hvor forskellige funktioner er forbundet i en naturlig og kreativ måde med en legende brug af unikke byggematerialer. De anvendte materialer er sort zink, rå beton, fiskeskind og opskåret drivtømmer fra de Islandske kyster, hvorved der skabes en sanselig, levende, varm og legende ramme om husets mangfoldige indhold.

Juryen fremhævede at bygningen “iscenesætter og udfolder et spændende og dragende univers, der på forbilledlig vis skaber en naturlig og fantasifuld sammenhæng mellem husets funktioner, leger med materialerne og samtidig virker som en generator for fællesskabet mellem de nordiske lande ved, at forme og udtrykke en arkitektonisk ramme omkring fællesskabet”. Som bygningsobjekt viser bygningen vejen mellem tradition, kultur, nutid og fremtid. Dette sker i en arkitektur der er humanistisk i sit udgangspunkt og er fremadrettet, og endelig har det værkets og ikonets arkitektoniske signatur.

Det Nordatlantiske Hus er den første nye bygning på Byens Ø i Odense Havn, som er et udviklingsområde CORNELIUS VÖGE og MASU Planning vandt planlægningen af i en konkurrence i 2010.

Litteratur:
A New Golden Age – NORDIC architecture and landscape, Archipress, DK, 2015
Atlas of European Architecture, Braun Publishing, DE, 2015
Arkitekten nr. 6, DK, juni 2014.

Priser:
Tyndpladegruppens Arkitekturpris, finalist, 2016
LEAF Award, finalist, 2014
Odense Kommunes Arkitekturpris 2014
Odenprisen, Odense Byforening 2014

 

Foto: Kirstine Mengel og Adam Mørk    


Culture

Transformation

Public

Private

Planning