Hyrdehøj Plejeby

Roskilde, DK 2016

Type
Indb. int. konkurrence, 2. præmie

Team
Nova 5, Midtconsult, Vega Landskab,

Omfang
12.000 m2 nybyggeri

Bygherre
Roskilde kommune

Status
Ikke udført

Forslaget til Hyrdehøj Plejeby tager udgangspunkt i provinsbyens iboende kvaliteter: Den tætte lave bydannelse, de irregulære gadeforløb, stræder, torve, pladser og grønne byrum. Byen bliver inspirationen til at skabe nye fysiske rammer for de ældre borgeres hverdag, så deres omgivelser på den måde bliver genkendelige og tryghedsskabende.

Den velkendte by får sit fysiske udtryk i form af en central fællesbygning omgivet af fire lave minikarreer med indre byhaver som er placeret sammenhængende med beskyttede forløb, der går  gennem ude- og inderum med forskellige sanseindtryk, oplevelser og møder med forskellige mennesker og aktiviteter. På samme måde som når man går igennem byen.

Fællesbygningens udformning og volumen understreger dens betydningsmæssige vigtighed, og refererer til den kendte by, hvor det naturlige hierarki mellem offentlige og private bygninger let aflæses. Karreerne varierer i størrelse og geometri og tilpasser sig grundens irregulære form og skaber dermed mulighed for læfyldte områder, solkroge og kig på tværs af karreerne. Selv om karreerne udgør en samlet funktionel struktur, har hver have en selvstændig karakter der refererer til byen og hjemmet: Parken og torvet er byens fællesrum, placeret omkring fællesbygningen. Urtehaven, Prydhaven, Frugthaven, Baghaven og Gårdhaven hører alle til boligerne.



    


Culture

Public

Private

Planning