Villa Petersen

Villa, Jyllinge, DK 2006-07

Type
Enfamiliehus

Team
PP Consult, rådg. Ingeniører.

Omfang
185 M2

Bygherre
Lars Petersen

Status
Udført

I Studiehus 2 er der primært arbejdet med den moderne boligs overgang mellem ude og inde. Ikke rummene som udflydende scenarier, men med bevidst styrede kig, pauser og bearbejdede overgange fra inderum over indre gårdrum og overdækkede partier til uderum-mene.

Huset er beliggende i et stort ældre sommerhusområde med udsigt over Roskilde Fjord. Grunden ligger højt og er udsat for vind fra fjorden. Derudover har den et terrænspring på 4-5 meter, og er ved en deklaration pålagt et højdegrænseplan der umuliggør byggeri i en bestemt højde. Løsningen blev en bygning der følger højdegrænseplanet og grundens terrænfald.

Bygningen er placeret som et kvadratisk volumen øverst på grunden. Volumenet består af fire funktionsenheder der samles af et stort tag der griber fat i kvadratets ydersider. Mellem enhederne skabes overgangene – som inderum (køkken, alrum) og beskyttede uderum i form af en gårdhave og overdækkede terrasser.

Hovedkonstruktionen er en trækonstruktion beklædt med lærketræsplanker. Plankerne er vandrette hvor placeringen er på det kvadratiske volumens ydersider og lodrette i overgangs-zonerne; i gårdrummet og under de overdækkede partier. For at understrege overgangene males de vandrette partier sorte, mens de lodrette partier fremstår i olieret lærk.

Litteratur:
“50 Award Winning House”,
LST Publishing House, 2010, CH
“Nye Enfamiliehuse”, Arkitektens Forlag, 2010
ARKITEKTUR DK no. 3, 2010

Foto: Adam Mørk



    


Culture

Public

Private

Planning