Kiruna city hall

Kiruna, SE 2005

Type
Åben konkurrence

Team
Cornelius Vöge (lead consultant), Kristian Ahlmark, ark. maa

Size
5000 m2

Client


Status
Ikke udført

Sametinget skulle fungere som politisk centrum for samerne, og som et samlende symbol for samisk fremtid og identitet. En bygning der udtrykker samling for samernes forskellige kulturmønstre, der er skabt af økologiske og naturgeografiske forudsætninger som et nomadiserende folk i et grænseløst land mellem fire nationalstater.

Cirklen er et markant symbol for samerne i deres bygningskunst, billedkunst og kunsthåndværk. Men det symboliserer også solen og månen, lys og mørke som i det samiske nationalflag, samt fungerer som et universelt symbol for møde og samling. I forslaget er Sametinget formet som en rund bygning for at skabe et hus der er gennemstrømmet af en samlende ånd. Et hus hvor der er lighed mellem alle de aktiviteter der foregår i huset. Fra de store møder i tingssalen til den stille dialog mellem to repræsentanter i det enkelte kontor.

Forslaget tager således udgangspunkt i et markant cirkulært volumen der er hævet op over et omkringliggende skovmassiv der danner en bypark. Bygningen svæver således nærmest og giver indtryk af en flygtig konstruktion som afspejler samernes temporære bygningsformer. I en svævende cirkel er de mere lukkede private funktioner placeret, og i stuen ligger de åbne offentlige funktioner. Fra tingssalen i den runde bygning er der kig ud over Kiruna centrum og det karakteristiske samiske landskab i baggrunden. Facaden er en nyfortolkning af de lokale teltkonstruktioners bærence træskeletter og udgør den bærende og afstivende konstruktion i den runde bygning.


Culture

Transformation

Public

Private

Planning