Besøgscenter Grane

Grane, NO 2008

Type
Åben int. konkurrence

Team
Peter Zinck, arkitekt maa

Omfang
300 m2

Bygherre


Status
Ikke udført
Bygningen er placeret i en storslået natur med fjeld, skov og åse og skal her fungere som besøgscenter for en række fredede norske tømmerhuse.
Besøgscenteret skal formidle træets fundamentale betydning for stedets identitet. Historien om et materiale, der nærmest, som et grundstof spænder fra fortiden til nutiden. I forslaget er, der derfor fokuseret på at rette opmærksomheden mod det oprindelige i træbygningskulturen,  fra de markante vertikale og rytmiske træstammer i skoven til de mest enkle trækonstruktioner, der giver rum, læ og beskyttelse.
Bygningen er udformet som en ren struktur, der alene taler stedets, træernes, rytmens, lysets og tektonikkens sprog. En struktur, der opleves som en gentagende skulptur i landskabet, som en abstraktion over skovens stammer og lys.
Der hvor besøgscentret placeres fældes ingen træer medmindre de bruges til selve byggeriet. I stedet er det bygningen, der skal vige for træerne og flette træstammer og konstruktion sammen i en formidlende dialog. En dynamisk tæt synergi mellem de levende træer og en enkel konstruktion, der iscenesætter trækulturens oprindelighed og træarkitekturens fremtid.


    


Culture

Public

Private

Planning